Vi i Snømyra barnehage ønsker å legge til rette for et sunt og variert kosthold med fokus på matglede. De siste årene har vi hatt økt fokus på måltidene – både innhold og rammene rundt. Vi mener at hyggelige måltidsituasjoner bidrar til både matglede og gode matvaner som barna tar med seg videre i livet.
Barnas hverdag består av lek, undring, aktivitet, konsentrasjon og følelser. Ved næringsrik mat, full av gode «byggeklosser», er barna bedre rustet til å håndtere det hverdagen bringer. «Byggeklosser» er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av både hjernen og kroppen.
Barnehagen tilbyr tre måltid daglig (Frokost, lunsj og et mellommåltid), der lunsj blir tilberedt av kokken vår Janne.
Frokost
Hver dag serveres det frokost der barna kan velge mellom brød eller knekkebrød med diverse pålegg og grønnsaker
Lunsj
Det serveres en variasjon av vegetar-,fisk- og kjøttmåltider i løpet av uken. 4 av 5 dager serveres det varmmat. Eksempler på varmmat er tacotapas, tomatsuppe med linser, fiskegrateng og lapskaus. Dagen det serveres kaldmat så blir det servert nybakte rundstykker eller nybakt brød
Mellommåltid
Lettere måltid med brød, knekkebrød og frukt
Våre retningslinjer:
- Råvarer
Vi serverer mest mulig mat som er laget fra bunnen med varer som er lite bearbeidet.
- Frukt og grønnsaker
Det tilbys frukt og grønnsaker til alle måltid.
- Drikke
Vann brukes som tørstedrikk i løpet av dagen. Helmelk blir servert til frokost, og enkelt av måltidene i løpet av dagen
- Naturlig søtning
Frukt, bær og honning (over ett år) brukes som naturlig søtning i maten
- Balanse mellom variasjon og «kjente» retter
Det er viktig for oss at barna både får utforske og teste nye matvarer samtidig som de får servert noe som er kjent. Det kan være i forskjellige måltider, men også sammen.
Det å presentere nye matvarer sammen med noe kjent og «trygt» kan øke sjansen for at barna tørr å smake på nye kombinasjoner.
- Bærekraft
Økt fokus på redusering av matsvinn og kjøttfri dag (mandag)