Ansatte i barnehager har meldeplikt til barneverntjenesten. Det er Opplysningsplikt til barneverntjenesten, som regulerer dette. Barnehagepersonalet skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenestens side. Med bekymring for barn menes hendelser, væremåter, signaler og uttalelser fra barnet og/eller barnets omsorgspersoner som vekker en bekymring eller uro for om barnet har det bra. Den ansatte som er bekymret for et barn har ansvar for å informere sin nærmeste leder om hendelsen som vekker bekymring. Styrer sammen med pedagogisk leder har ansvar for å innhente opplysninger fra ansatte som kjenner barnet, for å kartlegge om det finnes andre som har opplevd hendelser som er bekymringsfulle.
Vi bruker ulike verktøy i barnehagen for å avdekke vold/overgrep:
"Si det!"
er et samtaleverktøy som er utviklet av Enhet for barn og familie i Vennesla kommune. Det er et pedagogisk materiale som inneholder dukker, fortellinger, plakat og sang. Det er laget med utgangspunkt i førskolebarns språk- og aldersnivå. Vi i barnehagen bruker dette for å lære barna om hva som er rett og galt, og for å ha en dialog med dem om kroppen, grenser, vold og overgrep.
I Norge har alle barn rett på en trygg og god oppvekst. Norsk lov beskytter alle barn mot vold og overgrep, og det er de voksnes ansvar å sørge for at det ikke skjer. Barnehagen er en viktig arena der ansatte kan forebygge og avdekke vold og overgrep, og det fremkommer tydelige retningslinjer for de ansattes ansvar i barnehagens rammeplan. Personalet skal blant annet bidra til at barna blir kjent med kroppen sin, utvikler bevissthet rundt egne og andres grenser, samt at de utvikler et bevisst forhold til retten over å bestemmer over egen kropp.
"si det!" er et konkret og nyttig verktøy for oss voksne i barnehagen.
Hvordan bruker vi dette opplegget?
Vi vil bruke opplegget først og fremst med 4 og 5 åringene. Vi deler barna inn i små grupper og er alltid to voksne med på disse samlingene. Vi synger sangen "Si det!" og vi forteller historiene til Mina og Mikkel. Så reflekterer vi over hvordan disse dukkene har det og hva de bør gjøre. I heftet er det spørsmål som vi kan bruke. For eksempel:
"Fortell mer om det..."
"Hvordan tror dere Mina har det?"
"Hvem kan hjelp Mikkel?"
Vi synger også sangen og har ekstra trykk på "SI DET!" på slutten.
Stine Sofie Stiftelse
Barnehagen har alltid en utnevnt en voksen som er Barnas verneombud. Ta konakt med avdelingen om du har behov for å snakke med denne resursspersonen. Barnas verneombud uttaler seg i spesielle saker men kan ogås veilde foreldre i vanskelige temaer.