Velkommen til Snømyra barnehage

Snømyra barnehage skal stimulere ditt barn slik at det blir enda mer nysgjerrig og entusiastisk. Barnehagen har et godt læringsmiljø i naturskjønne omgivelser. Vårt personal skal inspirere, motivere og hjelpe barna til å utvikle seg sosialt, motorisk og kunnskapsmessig gjennom lek og bevegelse. Vi setter lek øverst på pallen.

Velkommen til Snømyra barnehage

Vi skal sørge for at ditt barn møter andre barn og voksne her i barnehage som til sammen vil utgjøre en verden som ditt barn oppfatter som trygg, morsom og utfordrende. Sammen skal vi utvikle vennskap og vi skal utforske små og store utfordringer, slik at barnet utvikler seg positivt i tiden vi får låne barnet ditt.

Historie

Barnehagen ble åpnet mars 1993. Det var da 27 barn fordelt på 2 avdelinger. Allerede året etter var det full drift i alle 3 avdelingene. August 1998 ble naturavdelingen (skautrollan) åpnet, da med 12 barn og 2 voksne. Høsten 2007 åpnet Vuggestua med 9 ettåringer og 3 voksne. Høsten 2011 stod nye 230 m2 ferdige Vi vokser stadig, og nå har barnehagen ca 108 barn i alderen 0-6 år fordelt på 5 avdelinger.


Barnehagen har aldersinndelte grupper

Det positive med dette er at flere av barna på samme avdelinger er på likt motorisk og språklig nivå. Det vil alltid være forskjeller blant barn i samme alder, men å tilrettelegge det pedagogiske arbeidet så det ‘treffer’ alle barna er lettere med en aldersbestemt gruppe. En annen positiv effekt dette har er at flere av barna blir opptatt av det samme i leken og hjelper hverandre med å utforske og prøve ut nye lekmønstre sammen.

Avdelingene våre er:

Vuggestua 

Vuggestua er ettåringens avdeling i Snømyra barnehage. De aller fleste barn begynner i barnehagen når de er ett år. Overgangen er stor og barna skal finne seg til rette i et nytt miljø og i en ny hverdag, som er nokså ulik den de har hatt sitt første leveår. Det er mange nye relasjoner som skal dannes, både med andre barn og voksne.  

Trygghet og omsorg er i fokus. Vi er nede på gulvet sammen med barna hvor vi kan se og møte dem med blikk, smil og et fang. Gode rutiner gir forutsigbarhet og trygghet og er noe vi hele tiden fokuserer på. Vi ønsker å gi barna en opplevelse av tilhørighet, glede og mestring. Barnas grunnleggende behov for mat, søvn, stell og nærhet er med på å styre dagsrytmen hos de minste barna i barnehagen.

Ettåringen møter verden med hele kroppen. Sansene skal utforskes ved å studere, smake på, se på og ta på. Gjennom å møte verden på denne måten samler og skaper ettåringen erfaringer og kunnskap om seg selv som er viktig for den videre dannelsesreisen. Det er vår jobb å tilrettelegge for en hverdag hvor nye opplevelser og nye erfaringer står i fokus.

 

 

 

 

Leken er viktig og er en kilde til læring. Gjennom lek øver barna seg på livet og det er spennende. I Snømyra barnehage setter vi LEK øverst på pallen!

Skogsmaur

Skogsmaur er avdelingen for toåringen i Snømyra barnehage. Vårt hovedfokus er å tilrettelegge for en hverdag fylt av humor og glede, selvstendighet, lek, samspill og trygghet. Vi er en større avdeling, med fokus på å dele i mindre grupper. Dette gjør vi for å skape en god lekflyt, gi forutsigbarhet og tilrettelegge for relasjonsbygging.

Vi ønsker at barna skal få en hverdag hvor de føler seg sett og ivaretatt. Som toåring er det mye som skal læres og utforskes.

Språket i denne alderen begynner i stor grad å ta form og på skogsmaur ønsker vi å skape et rikt språkmiljø ved å bruke rim og regler, sang og benevning i hverdagen. Ved å gjøre dette fremmer vi språkutviklingen hos toåringen. Gjennom varierte lekemiljøer og god tid i hverdagslige prosesser skaper man mestring og utvikling. På skogsmaur møter vi barna med blikk og forståelse for hvem toåringen er.  

Vi vil at barna skal oppleve en følelse av mestring og oppmuntrer barnet til å utfordre seg selv under kontrollerte former under oppsyn av voksne. "I leken er barnet et hode høyere enn seg selv’’ (Vygotskij). Med dette mener vi at leken for barnet oppleves mer som en tilstand i motsetning til en aktivitet. I denne tilstanden kan barnet på egenhånd, og i samspill med andre barn fungere som sin egen læremester. Dette er noe av grunnen til at leken er helt esensiell for både glede og læring!

Leken er viktig og er en kilde til læring. Vi setter LEK øverst på pallen! 
Gjennom lek øver barna seg på livet, og det er spennende.
Vi ønsker å inspirere og legge til rette for mye lek på Skogsmaur.

 


Tusenbeinet

Treårsalderen er en spennende alder. Grovmotorikken, språket og lekekodene begynner å falle på plass, og nye muligheter åpner seg. 

På Tusenbeinet begynner barna å bli mer selvstendige, de blir mer bevisst sine egne meninger, utvider leken og utforsker vennskap. I denne prosessen er vi voksne viktige støttespillere, omsorgsgivere og veiledere for barna. Gode opplevelser, trygghet, omsorg og mestringserfaringer er nøkkelord for denne aldersgruppen.   

Språket begynner å falle på plass i løpet av treårsalderen og den kroppslige kommunikasjonsformen begynner å dele plass med den verbale. Barna trenger at vi hjelper dem til å sette ord på følelser og hendelser, som en del av deres danningsprosess. Ved å jobbe målrettet med språk og sosial kompetanse, får barna et godt utgangspunkt inn i leken, i samspillet med andre barn og i utviklingen av empati.

Leken er viktig på Tusenbeinet. Vi er opptatt av at de voksne skal være deltakende i leken, slik at vi kan veilede, skape trygghet og bidra til å utvikle leken.

Treåringene er en aktiv gjeng. Vi deler derfor avdelingen inn i mindre grupper, slik at vi sikrer at hvert enkelt barn blir møtt, sett og hørt.

 

   

Bikuba 

Bikuba er avdelingen for 4-åringene i barnehagen.
Hos oss er leken det viktigste. Lek og fantasi trenger opplevelser for å utvikles. Disse felles opplevelsene og felles preferansene ønsker vi å gi barna på Bikuba, slik at LEKEN blomstrer.

For å sikre en god overgang til året på Skautrollane, legger vi til rette for en fast turdag til Skautrollanes uteområde hver torsdag. Vi blir kjent med regler, normer og område for å skape trygghet og selvstendighet. Barna får utfolde seg i ulikt terreng, skog og mark og kunnskap om dette. Bærekraftig utvikling er et fokus, slik at vi lærer om hvordan vi tar vare på naturen.

Bikuba er også en «Livsglede for eldre» avdeling, og gjennom året har vi opplegg knyttet til dette. I denne forbindelse drar vi på besøk til Venneslastua, hvor vi blant annet markerer Lucia med de eldre. Dere kan lese mer om dette her: https://livsgledeforeldre.no/livsgledebarnehage/

 

"Voksne må klare å la seg rive med og akseptere at ikke alt krever definering og logiske forklaringer. Akkurat slik barn klarer. Dersom voksne greier dette, er det en enorm anerkjennesle av barns lek, læring og barndom. Da befinner vi oss i pedagogikkens hjerte (Holte, 2015)

 

 
 

Skautrollane

Skautrollane er avdelinga for 5-åringene i barnehagen. Vi er på et flott uteområde tre dager i uka og har 5-årsklubb en av dagene vi er i barnehagen. Vi har fokus på mestringsopplevelser, selvstendighet og sosiale ferdigheter, for å ruste barna til overgangen til skolen. 

Svømming og vanntilvenning 

Barnehagesvømming er et tilbud til de eldste barna i regi av Vennesla kommune. Innenfor de rammene vi har, får alle skolestartere tilbud om vanntilvenning i Vennesla svømmehall 5-6 ganger hver. Bassenget med lek og undervisning.

På skauen finner vi på mye gøy.

Vi starter hver dag med ei samling der vi heiser flagget, blåser i trompeten og vi snakker om hvordan dagen skal være. Vi bruker mye tid på vennskap. Vi ønsker at alle skal oppleve å ha gode venner og å utvikle lekekompetansen sin.

Vi går på turer i nærmiljøet, tegner, snekrer, spikker (barna får egen spikkekniv etter at de har klart spikkeeksamen) og vi gjør masse annet gøy. 

 Hver dag har vi en sjef og en hjelper som hjelper oss med ulike oppgaver. De har ansvar for å kjøre opp tralla med alle tingene våre, de bidrar på morgenmøtet vårt og de ringer i ei bjelle når vi skal samle gjengen, enten når vi skal spise eller andre aktiviteter.  

 

Overgang barnehage - skole

 

Siden dette er siste året i barnehagen, jobber vi mye med overgangen til skolen. Vi snakker om det å begynne på skolen og det er kjempe stas å leke skole. 

 

På våren besøker vi de skolene som barna skal begynne på, og sammen med foreldrene fyller vi ut et overføringsskjema som vi sender til skolen. Her står det litt om hva barna kan, hva de eventuelt trenger hjelp til og andre ting som vi mener kan være greit for skolen å vite noe om.

 

5-årsklubb

 

Hver torsdag har vi 5-årsklubb. Barna samles og vi synger sanger og tar opp ulike temaer på en spennende og lekpreget måte. Barna har hver si bok de jobber i, og vi følger denne boka og de uliketemaene den tar opp. vi har mye fokus på mestring og at vi er gode nok.

 

 

  

 

Dersom du lurer på noe, ta gjerne kontakt med en av avdelingene.